Wat is de ideale hellingshoek bij ligging van zonnepanelen?

De laatste jaren heeft de populariteit van zonnepanelen steeds meer toegenomen. Het plaatsen van zonnepanelen is echter geen gemakkelijke taak. Er moet rekening gehouden worden met verschillende factoren, zoals de ideale hellingshoek bij de ligging van uw panelen. In dit artikel ontdekt u wat deze ideale hellingshoek precies is en waarom het belangrijk is om hier rekening mee te houden!

Als je zonnepanelen aanschaft, is het belangrijk om na te denken over de juiste hellingshoek. De meeste mensen gaan ervan uit dat hun dak alleen maar recht hoeft te zijn, maar dat is niet het geval. In sommige gevallen kan een hogere en lagere hellingshoek beter zijn. Dit artikel gaat in op de verschillende factoren die bepalend zijn voor de ideale hellingshoek van jouw zonnepanelen.

De eerste factor die bepaalt wat de ideale hellingshoek is, is de breedtegraad van je locatie. De breedtegraad is het aantal graden ten noorden of ten zuiden van de evenaar. Hoe verder je van de evenaar af bent, hoe groter de invloed van de breedtegraad op de ideale hellingshoek is. Als je bijvoorbeeld in Nederland woont, ligt je Breedtegraad between 52 en 53 graden, en daardoor kan een hogere hellingshoek gunstiger zijn, omdat je meer energie uit de zon kunt halen.

De tweede factor die bepaalt wat de ideale hellingshoek is, is de gemiddelde jaarlijkse zonuren in jouw regio. Hogere zonuren betekenen dat je meer energie uit de zon kunt halen, dus als je een hoger aantal jaarlijkse zonuren hebt, moet je ook voor een hogere hellingshoek gaan. Als je bijvoorbeeld in Arizona woont, heb je veel meer jaarlijkse zonuren dan als je bijvoorbeeld in Noord-Dakota woont en daardoor heb je ook een hogere hellingshoek nodig.

Tot slot is er nog de weersomstandigheden waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van de ideale hellingshoek. Als je in een regio woont met veel regen of sneeuw, moet je waarschijnlijk voor een lagere hellingshoek gaan. Dit is omdat zonnepanelen minder efficiënt zijn als de lucht vol met waterdeeltjes zit, zoals tijdens regenachtige dagen.

Kortom, er zijn verschillende factoren die bepalend zijn bij het bepalen van wat de ideale hellingshoek is voor jouw zonnepanelen. De breedtegraad en het aantal jaarlijkse zonuren op je locatie spelen hierin een belangrijke rol, maar ook de weersomstandigheden moeten worden meegewogen. Neem de tijd om deze factoren te overwegen voordat je je definitieve keuze maakt!

Wat is de ideale hellingshoek?

Wanneer je zonnepanelen aan het uitzoeken bent, kom je vast het begrip ‘hellingshoek’ tegen. De hellingshoek is namelijk van groot belang voor de werking van zonnepanelen. Maar wat is de ideale hellingshoek?

De hellingshoek is de hoek die het oppervlak van de zonnepaneel maakt met de horizontale vlak. In Nederland ligt de gemiddelde hellingshoek op 34 graden. Dit betekent dat je zonnepanelen het beste kunt plaatsen met een hellingshoek van 34 graden. Op deze manier kunnen ze optimaal profiteren van de zonnestralingen.

Het is echter goed om te weten dat de ideale hellingshoek afhankelijk is van de locatie waar je de zonnepanelen plaatst. In sommige landen ligt het gemiddelde hoger of juist lager dan 34 graden. Zorg er daarom voor dat je jouw specifieke locatie zo goed mogelijk in kaart brengt voordat je de hellingshoek bepaalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Wat zijn mobiele zonnepanelen, en waar worden ze voor gebruikt?

Met de opkomst van technologie hebben mobiele zonnepanelen steeds meer populairiteit gekregen. Maar wat zijn mobiele zonnepanelen precies, en waar…

Een zonnepanelen installateur Arnhem voor de beste zonnepanelen

Bent u op zoek naar een betrouwbare en kundige zonnepanelen installateur in Arnhem? Dan bent u bij ons aan het…

Led inbouwspots verlichten de woning

Als je op zoek bent naar een manier om je huis te verlichten zonder veel moeite en zonder al te…